Podle síly

Síla rumu

Zatímco barvu rumu rozeznáte už pouhým pohledem na láhev, to, kolik je v něm alkoholu a jak je tedy silný, můžete odhadovat až po prvním doušku. Cítíte-li jen jemnou štiplavost na jazyku, dost možná jde jen o slabý rum. Sevřely se vám po první polknutí všechny útroby? Pravděpodobně jste si dali dostaveníčko s pořádně silným nápojem.

Mimochodem, věděli jste, že množství alkoholu v rumu je v některých zemích upraveno předpisy? Rumy z Kolumbie tak musejí mít obsah alkoholu minimálně 50 %, jinak nezískají označení rum. Ve Venezuele a v mnoha dalších zemích stačí, aby měl rum „pouhých“ 40 %.

Jak silné byly nejstarší rumy?

Velmi silné! Historie rumů je neodmyslitelně spojená s námořníky a dlouhým pobytem na mořích. Voda se při dlouhých plavbách kazila, pivo vydrželo jen o pár týdnů déle, a tak se na lodích objevily první sudy s rumem, který námořníci dostávali na příděl. Zapomeňte ale na lahodný a jemný nápoj – první rumy byly extra silné a námořnicí si jejich chuť museli upravovat - ředili je, sladili, ochucovali šťávou z ovoce… Dali tak vzniknout prvním ochuceným rumům a také položili základ některým koktejlům.

Prodávají se více rumy silné, nebo slabé?

Těžká otázka, pro jejíž zodpovězení nemáme přesná data. Obecně se dá říci, že v západním světě se častěji míchají rumové koktejly a roste obliba i méně tradičních, velmi často ochucených rumů, které bývají slabší. V chudších zemích pak slabší kořeněné rumy nemají takovou tradici a často v nich má procento alkoholu jasnou převahu nad kvalitou a chutí.

Jak silné rumy jsou ve světě nejčastější?

Standardní množství alkoholu v rumech se pohybuje okolo 40 objemových procent. V tomto „pásmu“ se pohybuje většina vyrobených rumů. Jsou ale i výjimky v podobě velmi silných, takzvaných overproof rumů. Objem alkoholu v těchto silných rumech začíná na hranici 50 %, velmi často jde ale o rumy se 75, ale i 80 objemovými procenty alkoholu. Tohle je síla, se kterou se ne každý dokáže vypořádat.

Jakou sílu mají rumy, které jsou nejpopulárnější v Česku?

Mají Češi raději slabé „šťávičky“ nebo opravdu silné rumy? Nejspíš ani jedno. Když se podíváme na objem alkoholu u nejpopulárnějších rumů z Dominikánské republiky – na značku Bacardi – a na kubánský rum Havana Club, zjistíme, že obsahují zhruba 40 procent alkoholu (nicméně v nabídce mají i „overproof“ speciály). A jen o málo slabší jsou i typické české „nerumy“ z brambor.

Jsou kvalitnější silnější nebo slabší rumy?

Kvalita rumu je výsledkem mnoha faktorů – způsobem výroby, kvalitou surovin, časem, který rum strávil v sudech, uměním masterblendera… Kvalitní může být silný rum, stejně tak může být velmi kvalitní i rum slabší. Nicméně je pravda, že zejména u slabších ochucených rumů se stává, že je jejich nekvalita přehlušená přidáním ochucovací složky, která má za úkol horší kvalitu a chuť schovat.